Trick- retreat, med Hund helt enkelt

I helgen var jag på kurs för Hund helt enkelt, en kurs för att lära mig mer om människoreaktiva hundar. Hur det med enkla medel kan gå att hjälpa dem att göra bättre val. Trick- retreat heter metoden.

Hela lördagen var det teori och på söndagen fick vi kursdeltagare vara publik när det kom fyra inbjudna hundar för att få träna på att göra bättre val av olika slag, som t.ex. att kunna ta ut avståndet till människan. Ulrika och Åsa, kursledarna, var i hundhallen och det de, i korta drag, gjorde var att när hunden kom nära – kasta en godis bakom hunden så den fick avstånd och inte känna sig trängd och sen själv kan välja att ev. gå tillbaka till dem. Vi fick se dem arbeta med dagens fyra väldigt olika hundar, en dvärgpinscher, en rottis, en malle och en schäfer. Hundarna hade alla olika bakgrunder och andledningar till problemet med att tycka okända människor var läskiga, de hade också gemensamt att de hittat mindre bra lösningar att tackla sitt problem på. Nyckeln här blir att ändra känslan hos hunden, mycket av modern hundträning handlar om just det, hjälpa hunden ändra känsla till positiv kring det som hunden har jobbigt med.

Det var två pass för varje hund och alla hundarna var så intressanta att titta på och se deras kroppspråk förändras och få helt annan approatch till de okända personerna (Ulrika och Åsa), detta sätt att jobba med hunden ger hunden kontroll på situationen och med kontrollen kommer sundare val att göras av hunden. Alla de fina demohundarna gjorde framsteg och det var så fint att se.

En väldigt bra kurs som gav mig mer verktyg att använda som kursledare. Bra upplägg och öppet sinne hos kursledarna gjorde också att det blev många frågor och bra diskussioner kring det vi såg eller funderade på.

svårt att fotografera inne i hundhallen, men här kommer en bild på varje hund som var med:

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar